top of page
  • tiyriefredvingpil

Aquecimento com óleo usado



Apkure ar izstrādāto eļļu: kas tas ir un kāpēc tas ir bīstams?




Apkure ar izstrādāto eļļu ir viens no lētajiem un pieejamajiem apkures veidiem Latvijā. Taču vai jūs ziniet, kas ir izstrādātā eļļa un kuras telpas to drīkst izmantot? Vai jūs ziniet, kuras iekārtas ir piemērotas šim kurinamajam un kuras nav? Vai jūs ziniet, kuras normatīvie akti regulē šo apkures veidu un kuras sankcijas draud tiem, kas to neievēro? Un visbeidzot, vai jūs ziniet, kāda ir izstrādātajai eļļai apkures ietekme uz cilvēku veselību un apkartējo vidi?


Šajā rakstā mēs atbildēsim uz šiem un citiem jautajumiem par apkuri ar izstradato eļlu. Mēs skaidrosim, kas tas ir un kuras telpas to drīkst izmantot. Mēs apl skatīsim, kā izstrādātā eļļa tiek izmantota apkurei un kādi ir tās ieguvumi un trūkumi. Além de analisar, você pode ver os apkures arriscar um sekas cilvēku veselībai um apkārtējai video. Un visbeidzot, mēs ieteiksim, kā novērst vai samazināt izstrādātās eļļas apkures negatīvo ietekmi, izmantojot pareizu eļļas apsaimniekošanu un pārstrādi, kā arī alternatīvus apkures veidus no atjaunojamiem resursi em.




apkure ar izstrādāto eļļu



Kas ir izstrādātā eļļa un kur tā rodas?




Izstrādātā eļļa ir jebkura eļļa, kas ir zaudējusi savas sākotnējās īpašības un nav piemērota tālākai lietošanai saskaņā ar ražotāja norādījumiem. Izstradato eļlu var iedalīt divos galvenajos veidos: atkritumu eļlu un lietoto eļlu.


Atkritumu eļla ir jebkura eļļa, kas ir piesārņota ar citiem atkritumiem vai vielam, kas padara to nelietojamu. Piemēram, atkritumu eļla var but degvielas vai smērvielas maisījums arūdeni, putekļiem, metala skaidam vai citam piemaisijumam. Atkritumu eļla rodas galvenokart transportlīdzeklu remonta darbnīcās, rūpnīcās, kuģu ostas vai citos vietos, kur tiek lietota dažada veida eļla.


Lietotā eļla ir jebkura eļļa, kas ir izmantota saskaņa ar ražotaja noradījumiem, bet ir zaudējusi savu kvalitati un efektivitati.Piemēram, lietotu eļlu var but dzinēju smērviela, kas ir mainita pēc noteikta kilometražas vai laika perioda. Lietotu eļlu rodas galvenokart transportlīdzeklu ekspluatēšanas laikā.


Ka izstradatā eļla tiek izmantota apkurei?




Izstradato eļlu var izmantot apkurei divos veidos: sadedzinot to tieši vai pirms tam parradot to par biodegvielu.


Sadedzinot izstradato eļlu tieši, to var lietot ka kurinamo katlos vai degljiem, kas ir specieli pielagoti šim nolukam. Šie katli vai deglji parasti ir aprīkoti ar filtru sistemu, kas attira lielako dalu no piemaisijumiem no izstradatas eļlas. Taču šis process nav pilnigi efektivs un daži piemaisijumi nonak sadegšanas kamerai un gaisa plūsmai.


Parradot izstradato eļlu par biodegvielu, to var lietot ka kurinamo jebkuram katlam vai deglim, kas ir paredzets darboties ar šadiem degvielam. Šis process ietver vairakus solus, piemeram: atdalisanu no ūdens un citiem piemaisijumiem, neitrilizaciju no skabjiem vielam, destilaciju no vieglajam frakcijam un transesterifikaciju ar alkoholu. Šé processo ir daudz efektivāks un video draudzīgāks, jo tas samazina izstrādātās eļļas piesārņojumu un palielina tās enerģētisko vērtību.


Kādi ir izstrādātās eļļas apkures ieguvumi un trūkumi?




Apkure ar izstradato eļlu ir viens no lētajiem un pieejamajiem apkures veidiem Latvijā, taču tam ir arī daudz trūkumu un risku. Apskatīsim, kādi ir šie ieguvumi un trūkumi.


Ieguvumi: lētums, pieejamība, atkritumu samazināšana




Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc cilvēki izvēlas apkuri ar izstradato eļlu, ir tās zemā cena. Izstradatā eļla ir daudz lētaka nekā citas degvielas, piemēram, gāze, malka vai elektroenerģija. Izstradatā eļla var but pat par 50% lētaka nekā gāze un par 80% lētaka nekā elektroenerģija. Tas ļauj ietaupīt naudu apkures rēķinos un samazināt atkarību no degvielas tirgus svārstībām.


Cits ieguvums ir izstradatas eļlas pieejamība.Izstradatā eļla rodas dažados vietos un procesos, kas saistīti ar transportu, rūpniecību un lauksaimniecību. Tādējādi to var viegli iegūt un transportēt uz apkures vietu. Izstradatā eļla nav pakļauta tirdzniecības ierobežojumiem vai muitos nodokļiem, kas var traucēt citu degvielu piegadi.


Vēl viens ieguvums ir atkritumu samazināšana. Apkure ar izstradato eļlu ļauj izmantot to eļlu, kas citādi tiktu izmesta vai apglabata kā atkritumi. Tādējādi tiek samazinats atkritumu daudzums un apjoms, kas var radīt problēmas vides aizsardzībai un sabiedrības veselībai.


Trūkumi: videi kaitīgas emisijas, nepilnīga sadegšana, nepieciešama īpaša iekārta, nelikumība




Lai gan apkure ar izstradato eļlu var šķist kā labs risinajums, tai ir arī daudz trūkumu un risku. Apskatīsim, kadi ir šie trūkumi.


Viens no lielakajiem trūkumiem ir videi kaitigas emisijas. Apkure ar izstradato eļlu rada daudz vairak gaisa piesarnojuma neka citas degvielas. Izstradatā eļla satur dažadas vielas, kas sadedzinot rodas par dūmiem, kvēpu un pelniem. Šie dūmi var saturēt sēru dioksīdu, slapekli oksidus, oglikviela monoksīdu, smago metala savienojumus, policikliskos aromatiskos oglikviela (PAH), dioksīnus un furanus. Šie piesarnojuma vielas var radit nopietnas sekas cilvēku veselībai un apkartējai video.


Cits trūkums ir nepilniga sadegšana. Apkure ar izstradato eļlu ēšanu un piesārņojuma mazināšanu. Šie dūmvadi ir jāatbilst noteiktajiem standartiem un jābūt reģistrētiem attiecīgajās institūcijās.


Un visbeidzot, viens no lielākajiem trūkumiem ir nelikumība. Apkure ar izstradato eļlu ir aizliegta Latvijas likumdošanā, jo tā rada bīstamu gaisa piesārņojumu. Saskaņā ar Vides aizsardzības likumu, atkritumu eļļas sadedzināšana ir uzskatāma par atkritumu apsaimniekošanas pārkāpumu, kas var novest pie naudas sodiem vai administratīvajiem sodiem. Lietotu eļlu var sadedzināt tikai licencētos uzņēmumos, kas ir aprīkoti ar attiecīgajiem piesarnojuma kontroles un novēršanas iekartojumiem.


Kādi ir izstrādātās eļļas apkures riski un sekas?




Apkure ar izstradato eļlu ne tikai rada daudz trūkumu, bet arī draud cilvēku veselībai un apkartējai video. Apskatīsim, kādi ir šie riski un sekas.


Riski un sekas cilvēku veselībai




Apkure ar izstradato eļlu var radīt dažadas veselības problēmas tiem cilvēkiem, kas elpo piesarnoto gaisu. Šis gaisa piesarnojums var saturēt dažadas vielas, kas var ietekmēt elpošanas sistemu, nervu sistemu, asinsriti, imūnsistemu un onkoloģisko stāvokli. Dažas no iespējamajam veselības problēmam ir:


  • Elpošanas problēmas: sēra dioksīds, slapekli oksidi un oglikviela monoksīds var izraisīt astmu, bronhītu, pneimoniju, hronisku obstruktivu plaušu slimību (HOPS) un citus elpošanas traucējumus.



  • Galvassāpes: oglikviela monoksīds var samazinat skabekli asinīs un izraisit galvassapes, reiboni, nogurumu un samaņas zudumu.



  • Vēža risk: smago metala savienojumi, policikliskie aromatiskie oglikviela (PAH), dioksini un furani var but kancerogēni un palielinat vēža risku dažados orgānos un audos.



  • Alerģijas: daži piemaisijumi no izstradatas eļlas var izraisit alerģiskas reakcijas, piemēram, niezi, izsitumus, degšanu vai kairinajumu acis vai degunā.



  • Imūnsistemas vajinajums: daži piemaisijumi no izstradatas eļlas var ietekmēt imūnsistemas darbibu un padarit cilvēku vairak paklautu infekcijam un slimibam.



Riski un sekas apkartejai video




Apkure ar izstradato eļlu ne tikai kaitē cilvēku veselībai, bet arī bojā apkartējo vidi. Šis videi kaitigais ietekme var but ilgtermiņa un grūti novēršama. Dažas no iespējamajam videi kaitigajam sekam ir:



  • Gaisa piesārņojums: izstrādātās eļļas sadedzināšana rada daudz vairak gaisa piesarnojuma neka citas degvielas. Šis gaisa piesarnojums var ietekmēt klimata mainību, skābo lietu, smogo un redzamību.



  • Siltumnīcefekta pastiprināšana: izstrādātās eļļas sadedzināšana rada lielu daudzumu siltumnīcefekta gazu, piemēram, oglikdioksīdu, metānu un slapekli oksidus.Šie gazi uzkrājas atmosfērā un pastiprina siltumnīcefekta, kas palielina global sasilšanu un tās sekas.



  • Zemes un ūdens piesārņojums: izstradatā eļla var noplūst vai izlīst no katliem, degljiem, dūmvadiem vai uzglabāšanas tvertnēm un piesarnot zemi un ūdeni. Šis piesarnojums var ietekmēt augu un dzīvnieku dzīvotni, kā arī cilvēku dzeramo ūdeni un partiku.



  • Bioloģiskās daudzveidības samazināšana: izstradatā eļla var negatīvi ietekmēt bioloģisko daudzveidību, jo tā var iznīcinat vai apdraudēt dažadas sugas un ekosistēmas. Šis ietekme var but tieša vai netieša, atkarībā no piesarnojuma veida un apjoma.



Ka novērst vai samazinat izstradatas eļlas apkures negatīvo ietekmi?




Apkure ar izstradato eļlu ir bīstama un nelikumiga prakse, kas rada daudz problēmu cilvēku veselībai un apkartējai video. Tāpēc ir svarigi novērst vai samazinat šo praksi un tās sekas. Apskatīsim, kā to var izdarit.


Pareiza izstradatas eļlas apsaimniekošana un parrade




Viens no veidiem, kā novērst vai samazinat izstradatas eļlas apkures negatīvo ietekmi, ir pareiza izstradatas eļlas apsaimniekošana un parrade. Tas nozime, ka atkritumu eļlu nedrikst sadedzinat, bet gan nodot licencetiem uzņemumiem, kas to var parradit par augstvertigiem produktiem. Lietotu eļlu arī nedrikst sadedzinat, bet gan nodot licencetiem uzņemumiem, kas to var parradit par biodegvielu. Šis process ir video draudzigaks un ekonomiski izdevigaks neka sadedzinajums.


Lai nodrošinatu pareizu izstradatas eļlas apsaimniekošanu un parradi, ir jaseko šadiem solem:


  • Atkritumu eļlu savlaicigi nodot licencetiem uzņemumiem, kas to var parradit par augstvertigiem produktiem, piemeram, smerevielam, degvielam vai plastmasam.



  • Lietotu eļlu savlaicigi nodot licencetiem uzņemumiem, kas to var parradit par biodegvielu, piemeram, biodize li, bioetanolu vai biogāzi.



  • Atkritumu eļlu un lietotu eļlu marķēt un uzglabāt atbilstoši noteiktajiem prasībām, lai novērstu to sajaucēšanu, noplūdi vai zādzību.



Alternatīvi apkures veidi no atjaunojamiem resursiem




Cits veids, kā novērst vai samazināt izstradatas eļlas apkures negatīvo ietekmi, ir alternatīvu apkures veidu izmantošana no atjaunojamiem resursiem. Tas nozīmē, ka vietā izstradatas eļlas var izmantot citas degvielas vai enerģijas avotus, kas ir video draudzīgi un ilgtspējīgi. Šie apkures veidi ir efektīvi un ekonomiski izdevīgi ilgtermiņa.


Lai izmantotu alternatīvus apkures veidus no atjaunojamiem resursiem, ir jaseko šadiem solem:


  • Siltumsūkņi: siltumsūkņi ir iekārtas, kas spēj pārvietot siltumu no vienas vietas uz citu. Siltumsūkņi var izmantot siltumu no zemes, ūdens vai gaisa un nodrošināt apkuri un karsto ūdeni mājai. Siltumsūkņi ir energoefektīvi un samazina gaisa piesarnojumu.



  • Saules kolektori: saules kolektori ir iekārtas, kas spēj pārvērst saules starojumu par siltumu vai elektroenerģiju. Saules kolektori var izmantot siltumu, lai nodrošinātu apkuri un karsto ūdeni mājai, vai elektroenerģiju, lai darbinātu elektriskas ierīces. Saules kolektori ir videi draudzīgi un samazina atkarību no citiem enerģijas avotiem.



  • Biomasas katli: biomasas katli ir iekārtas, kas spēj sadedzināt biomasu, piemēram, koksni, skaidu briketes, granulas vai augu atkritumus, un nodrošināt apkuri un karsto ūdeni mājai. Biomasas katli ir lēti un pieejami, jo biomasu var iegūt vietēji. Biomasas katli arī samazina gaisa piesarnojumu, jo biomasas sadegšana rada tikpat daudz oglikdioksīda, cik biomasas augšana.



  • Vēja turbīnas: vēja turbīnas ir iekārtas, kas spēj pārvērst vēja enerģiju par elektroenerģiju. Vēja turbīnas var izmantot elektroenerģiju, lai nodrošinātu apkuri un karsto ūdeni mājai, vai pārdot to tīklam. Vēja turbīnas ir videi draudzīgas un samazina gaisa piesarnojumu.



  • Elektroenerģija no zaļajiem tarifiem: elektroenerģija no zaļajiem tarifiem ir elektroenerģija, kas ir ražota no atjaunojamiem resursiem, piemēram, saules, vēja, ūdens vai biomasas.Elektroenerģija no zaļajiem tarifiem var izmantot apkuri un karsto ūdeni mājai, vai darbinat elektriskas ierices. Elektroenergija no zaļajiem tarifiem ir videi draudziga un samazina gaisa piesarnojumu.



Secinajums un Secinājums un bieži uzdotie jautājumi




Apkure ar izstradato eļlu ir bīstama un nelikumīga prakse, kas rada daudz problēmu cilvēku veselībai un apkartējai video. Tāpēc ir svarīgi novērst vai samazināt šo praksi un tās sekas, izmantojot pareizu izstradatas eļlas apsaimniekošanu un parradi, kā arī alternatīvus apkures veidus no atjaunojamiem ressursiem. Šis raksts ir sniedzis informāciju par to, kas ir izstradatā eļla, kuras telpas to drīkst izmantot, kādi ir tās ieguvumi un trūkumi, kādi ir tās riski un sekas, un kā tos novērst vai samazinat. Cerams, ka šis raksts ir bijis noderīgs un informatīvs.


Lai noslēgtu šo rakstu, piedavam atbildet uz pieciem bieži uzdotiem jautajumiem par apkuri ar izstradato eļlu.


1. Vai es varu izmantot jebkuru katlu vai degli apkurei ar izstradato eļlu?




Nē, jūs nevarat izmantot jebkuru katlu vai degli apkurei ar izstradato eļlu. Jums ir jāizmanto speciāls katls vai degli, kas ir pielagots šim kurinamajam. Šis katls vai degli ir jābūt aprīkots ar filtru sistemu, kas attira lielako dalu no piemaisijumiem no izstradatas eļlas. Tas arī ir jāpieslēdz pie īpaša dūmvada, kas nodrošina gaisa plūsmas regulēšanu un piesarnojuma filtrēšanu un mazināšanu.


2. Vai es varu sadedzinat izstradato eļlu savā kamīnā?




Nē, jūs nevarat sadedzinat izstradato eļlu savā kamīnā. Kamīns nav piemērots apkurei ar izstradato eļlu, jo tas nav paredzets darboties ar šadiem degvielam. Kamīns nav aprīkots ar filtru sistemu, kas attira piemaisijumus no izstradatas eļlas. Tas arī nav pieslēgts pie īpaša dūmvada, kas nodrošina gaisa plūsmas regulēšanu un piesarnojuma filtrēšanu un mazināšanu. Sadedzinot izstradato eļlu savā kamīnā, jūs riskējat radīt ugunsgrēku vai sprādzienu, kā arī piesarnot gaisu un apkartējo vidi.


3.Vai es varu pats parradit izstradato eļlu par biodegvielu?




Nē, jūs nevarat pats parradit izstradato eļlu par biodegvielu. Šis process ir sarežgits un prasa speciālas iekartas un zināšanas. Šis process ietver vairakus solus, piemeram: atdalisanu no ūdens un citiem piemaisijumiem, neitrilizaciju no skabjiem vielam, destilaciju no vieglajam frakcijam un transesterifikaciju ar alkoholu. Ja jūs mēginat pats parradit izstradato eļlu par biodegvielu, jūs riskējat radīt bīstamus produktus vai avarius.


4. Vai es varu iegut subsidijas vai atlaides par apkuri ar izstr adato eļlu?


Nē, jūs nevarat iegut subsidijas vai atlaides par apkuri ar izstradato eļlu. Apkure ar izstradato eļlu ir aizliegta Latvijas likumdošanā, jo tā rada bīstamu gaisa piesārņojumu. Tāpēc jūs nevarat finget uz jebkādiem atbalsta pasākumiem vai nodokļu atvieglojumiem par šo apkures veidu. Ja jūs izmantojat apkuri ar izstradato eļlu, jūs riskējat saņemt naudas sodus vai administīvos sodus.


5. Vai es varu pārdot izstradato eļlu citiem cilvēkiem?




Nē, jūs nevarat pārdot izstradato eļlu citiem cilvēkiem. Izstradatā eļla ir uzskatāma par bīstamu atkritumu, kas ir jānodod licencētiem uzņēmumiem, kas to var parradit par augstvertigiem produktiem vai biodegvielu. Ja jūs pārdodat izstradato eļlu citiem cilvēkiem, jūs riskējat radīt vides piesarnojumu un veselības problēmas, kā arī saņemt naudas sodus vai administīvos sodus. 0517a86e26


0 views0 comments

Recent Posts

See All

Tekken 3 baixe com apenas 35 mb

Tekken Tag Tournament 2 DLC Baixar Xbox 360 Se você é fã de jogos de luta, provavelmente conhece Tekken Tag Tournament 2, um dos títulos mais populares e aclamados da série Tekken. Mas você sabia que

Squid game Azerbaijão

Squid Game Azerbaycan: tudo o que você precisa saber sobre o programa de sucesso da Netflix Squid Game é uma série da Netflix que conquistou o mundo. O show segue 456 pessoas que estão com problemas f

bottom of page